Wednesday, November 10, 2010

Objektiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro

Dakle već duže vrijeme sam se "lomio" koji prime (fiksni) objektiv da kupim. Bilo je tu puno dilema počevši od žarišne duljine, maksimalnog otvora blende, konstrukcije .. pa do namjene u smislu full frame ili crop tijela. Pri tom nisam imao namjeru enormno ulagati. Naravno objektiv se kupuje uglavnom u skladu sa svojim potrebama i fotografskim afinitetima. Prvo sam sebi postavio prioritete, a to su:
  • htio sam da imam jedan oštar objektiv koji će mi služiti za Stock fotografiju i za posebne prilike gdje se to zahtijeva, a koje će nam staklo pružiti veću oštrinu od prime-a.
  • treba mi precizan i pouzdan fokus, a obzirom da se radi o USM (Ultra Sonic Motor) objektivu onda tu nema problema, iako treba imati na umu da makro objektivi malo sporije fokusiraju obzirom na veliki raspon fokusa.
  • iz dosadašnjeg iskustva, ne planiram se ozbiljnije baviti macro fotografijom, ali mi je i te kako bitno da mogu raditi close-up fotografije, zato je prevagnula odluka da to bude makro objektiv iako nije bio uslov.
  • objektiv bi trebao da ima mekani (dreamy) bokeh, a to je kod ovog objektiva upravo slučaj.
  • mogućnost snimanja u uslovima slabijeg svjetla, a ovaj sa f/2.8 je prilično dobar (iako postoji 50mm f/14, ali on nema close-up ili macro mogućnosti niti ima USM)
  • konstrukcija bi trebala da bude zadovoljavajuća, a njom sam zadovoljan. Tu je naravno metalni mount.
Na poslijetku sam se odlučio za Canon Macro EF-S 60/2,8 USM :


Obzirom da se radi o EF-S seriji objektiva 60mm macro se ne može koristiti na full frame tijelima. Kako mi je full frame na jako dugom štapu, za ove novce sam jako zadovoljan kupovinom.
Naravno, ubrzo je uslijedila proba. Tu je jedna makro snimka zlatooke koja je nastala u jako lošim uvjetima (vjetar, slabo svjetlo):Mogu zaključiti da sam se, nakon dužeg čitanja raznih review-a ovog objektiva, u potpunosti uvjerio da se radi o jako dobroj investiciji.

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar