Friday, February 27, 2009

Akustički okidač blica (speed photography) - I dio

Obzirom da mi je primarno zanimanje elektronika, logično je da sam se zanimao za njenu primjenu u fotografiji. Googlajući sam naišao na jako zanimljivu temu o brzoj fotografiji tj. snimanju jako kratkog vremenskog trenutka.
Klasičnim pritiskom na okidač sigurno nećemo biti u stanju uhvatiti neki brzi događaj kao što je momenat razbijanja sijalice, pucanja balona, padanje kapljice u vodu ... itd. Da bi to bilo moguće potrebno je imati dodatnu napravu zvanu akustički okidač (acoustic trigger) i pri tom se koristiti jednom važnom osobinom blica, a to je vrlo kratko vrijeme bljeska. Dužina bljeska je utoliko kraća što je manja upotrijebljena snaga, a što je bljesak kraći bićemo u stanju zabilježiti kraći vremenski interval. Radi orijentacije, pri punoj snazi blica trajanje bljeska je oko 1/1000 sec. dok je pri minimalnoj oko 1/30000 sec.
Poznato je da blic "zamrzava" pokret. Princip je dakle da aparat zabilježi samo ono što je u tom kratkom intervalu blic osvijetlio dok će za to vrijeme aparat biti u bulb modu ili okidan daljinskim okidačem. Da bi stvar funkcionisala uslov je da okolni prostor snimanog objekta bude u potpunom mraku kako duga ekspozicija nebi "uhvatila" raspoloživo svjetlo. No, o tom ću u nekom od nastavaka kasnije.
Da se vratimo elektronskom sklopu koji je prilično jednostavan i njegova realizacija ne bi trebala biti problem ljudima sa iole iskustva u gradnji ovakve vrste. Prije nego sklopim cijelu napravu odlučio sam da "izbacim" prvi dio uputstva.
Na internetu se može naći različitih šema akustičkog okidača s tim da ja nisam uspio ni za jedan naći i štampanu pločicu kako bi realizovao uređaj. Zato sam odlučio da za jedan od tih sklopova sam projektujem i izradim štampanu pločicu.
Električna šema sklopa (klikni na sliku za veći prikaz):

Dakle, uređaj se zasniva na dva operaciona pojačala pri čemu je izbor širok. Zvuk na koji se aktivira blic bilježi mikrofon i pretvara ga u električni signal, koji se dalje pojačava u operacionim pojačalima i na kraju posredstvom tiristora vodi na sinhro ulaz blica (da, blic bi trebao da posjeduje sinhro ulaz).
  • Mikrofon je kondenzatorskog tipa koji je vrlo osjetljiv i koji se lako nabavlja.
  • Tiristor se može naći u bilo kojoj novogodišnjoj trepčućoj rasvjeti kojom upravljaju baš tiristori.
  • Potenciometrom od 10k podešava se osjetljivost sklopa na jačinu zvuka, pa se isti može koristiti za snimanja od tihog padanja kapljice do recimo glasnog pucnja zračnog pištolja kroz balon pun vode.
  • Zgodno je da postoji proba način rada gdje se umjesto blica aktivira LED indikator u cilju podešavanja osjetljivosti prije stvarnog fotografisanja. U tu svrhu se koristi prekidač kojim se bira način rada blic ili LED proba.
  • Za napajanje se koristi četvrtasta baterija napona 9V.
Kod odabira operacionog pojačala (u daljem tekstu OP) ja sam se odlučio za dvostruko OP u jednom kućištu (TL 072) kod kog je raspored nožica isti za većinu sličnih tipova. Naravno mogu se koristiti i zasebna pojačala, ali tada se šema štampane pločice mora mijenjati. Slijedi šema štampane pločice (PCB):
Dimenzije štampane pločice su 55mm x 28mm. Pločica je slika u ogledalu što je vidljivo po oznaci prve nožice OP. Razlog je što sam ja koristio tehniku prenosa otiska sa laserskog štampača. Ukoliko se pločica prosto precrtava "alkoholnim" flomasterom onda treba koristiti obrnutu sliku od ove koja je prikazana. Na sljedećoj slici je prikazan raspored elemenata na štampanoj pločici:

U sljedećem dijelu ću prikazati fizičke cjeline sklopa kao i kutije i mikrofona .....
Eventualna pitanja se mogu postaviti putem komentara (plavi link ispod).

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar