Tuesday, March 31, 2009

Zarada od fotografije

Fotografija može biti i više od hobija. Postoje takozvane mikro stock agencije koje vrše prodaju fotografija za komercijalnu upotrebu pod određenim uslovima. Neke od najpoznatijih agencija su Istockphoto, Shutterstock, Fotolia, Dreamstime ... itd. Svaka od njih ima svoje specifičnosti ali princip rada je sličan.

Korisnik se treba prvo registrovati popunjavanjem korisničkih podataka nakon čega pristupa svom portfoliju upisom korisničkog imena (user name) i lozinke (password). Po kreiranju računa ili accounta može se pristupiti slanju fotografija. Neke agencije imaju uslov da prođete na testu sa prvim fotografijama kako bi vam bilo omogućeno da krenete sa pravim radom. Takvi su Shutterstock i Istockphoto. Fotografije koje ste spremili za prodaju moraju ispunjavati određene, i nekada vrlo stroge, kriterije po pitanju kvalitete pri 100% pregledu. Postoji i minimalna rezolucija fotke u Mpx koju možete poslati i ona ovisi o pravilu agencije. Za fotografije na kojim su raspoznatljivi ljudi, morate imati tzv. model release dokument koji model treba da potpiše kako bi se potvrdio njegov pristanak. Kod nekih agencija je ograničen broj poslanih fotografija u jednom vremenskom periodu.

Isplata zarađenog novca, koji se uvijek može pratiti na svom profilu, je moguća putem čekova ili putem Moneybookers-a koji vrši on-line transakcije u svijetu. Ja koristim ovu drugu opciju koja funkcioniše sasvim dobro u BiH.

Slijedi primjer mojih fotografija kod agencije Shutterstock:




2 comments:

Ovdje upišite svoj komenatar