Tuesday, April 7, 2009

Efekat baršunaste vode

Kada snimamo vodu, možemo se poslužiti izborom ekspozicije kako bi učinili da ona izgleda glatko i baršunasto.
Poenta je u tome da se ekspozicija produži dovoljno da se ne "zamrzne" pokret vode. Dovoljno će biti recimo vrijeme od 1/10 sekunde. Međutim uvijek ima ono "ali". Naime kada je svjetlost u datom momentu prejaka onda ne možemo izabrati ovako dugu ekspoziciju. Kako bi doskočili problemu zatvorićemo blendu koliko bude potrebno da bi kadar bio pravilno eksponiran tj. osvijetljen. Pri tome se podrazumijeva i da ISO mora biti najniži (ISO 100). Najbolje je na aparatu uključiti način snimanja sa prioritetom brzine zatvarača pa će aparat sam odrediti pripadajuću blendu.
Za kraj i najvažnije. Obzirom na relativno dugu ekspoziciju, stativ je obavezan.
Za nuždu, aparat se može osloniti na neki oslonac pa uraditi nekoliko snimaka od kojih se izabere neki koji je uspio.
Moj primjer, koji slijedi, je recimo urađen pri 1/10 sec, f/13, ISO 100 :

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar