Tuesday, April 21, 2009

Speed photography ispravka

Došla je na red realizacija ovog projekta jer sam napravio štampanu pločicu i prikupio sve potrebne komponente. Sve na gomili se može vidjeti na sljedećoj slici (klikni na sliku za veći prikaz):


No, tek kada sam sve sklopio i probao ispostavilo se da je šema neispravna. Dakle to se dešava kada uzmemo zdravo za gotovo nešto iz bespuća Interneta. Zato je ova gradnja i čekalo toliko :(
Elem, sklop očito ima nedostatke koje treba riješiti. Došlo je vrijeme da se prizovem znanje iz elektronike pa da pokušam popraviti stvar, na ovoj šemi (klikni na sliku za veći prikaz):


Da bude jasnije, prvi operacioni pojačivač radi kao pojačalo sa pojačanjem određenim otpornicima u povratnoj vezi (1M i 100). Već tu ima nelogičnosti jer je određeno enormno pojačanje A=10000. Drugi operacioni pojačivač radi kao komparator (koji takođe zahtjeva doradu) koji na izlazu promjeni stanje kada napon na njegovom ulazu dosegne određeni nivo. Taj nivo, tj. prag okidanja, se podešava potenciometrom 10k. Takođe treba povećati i otpor od 1k (na recimo 4,7k) kojim se napaja kondenzatorski mikrofon.
Da ne duljim, u narednom periodu namjeravam srediti sklop kako bi radio svoju zadaću i pri tom još dodati produženo stanje okidanja kako se blic ne bi više puta uzastopno okidao pratećim zvukovima.
Ukoliko ne uspijem u namjeri, svakako ću krenuti sa sasvim novom realizacijom jer ne odustajem od ovakvog sklopa. Nadam se da ću pomoći još nekim fotografima zainteresiranim za brzu fotografiju.
Do sljedećeg posta ...

2 comments:

  1. A koja steta, volio bi da vidim to sve kad je odradjeno. Mozda neki filmic na jutube :) Javi ako uspijes izgleda jako interesantno.

    ReplyDelete
  2. Biće Cortez, ovo će profunkcionisati samo izgleda da je autor projektovao šemu a nije je ni probao.
    Prati post ...

    ReplyDelete

Ovdje upišite svoj komenatar