Wednesday, April 20, 2011

Brza promjena parametara "četkice-kista" u Photoshopu

Četkica ili kist je alat koji se možda najviše koristi prilikom obrade fotografija, bar je to slučaj kod mene. U principu najčešće se koristi izmjena veličine četkice pa sam se ja do nedavno služio kraticama koje postoje u Photoshopu, a to su uglaste zagrade (lijeva "[" i desna "]", za povećanje odnosno smanjenje veličine).
Slučajno sam naišao na informaciju koja omogućava komforniju i bržu manipulaciju ne samo veličinom nego i mekoćom četkice.
Dakle nakon što odaberete alat koji koristi četkicu stisnite zajedno tipke CTRL + ALT + desnu tipku miša. Držeći pritisnute te tipke imate dva izbora:
- ako mičete miš lijevo-desno mijenjate veličinu četkice tj. smanjujete ili povećavate
- ako mičete miš naprijed-nazad mijenjate mekoću četkice sa mekšeg na grublje.
Pri tom, što je vrlo važno, imate grafički prikaz promjene izgleda četkice, a to sve izgleda ovako:

Crvena boja pokazuje mekoću, dok puna linija u obliku kruga simbolizira veličinu četkice. Ovo je posebno korisno kod dodge i burn opracija  ili maskiranja.
Još da dodam da se na ovu kraticu dopunjuju kratice "d" i "x" kojima se postavljaju default-ne boje za foreground i background (crna i bijela), odnosno izmjena funkcije crne i bijele za ove dvije varijante. Naravno ovo je izuzetno korisno za bojenje maske. 

Napomena: Opisane procedure se odnose na PS CS5, a u nižim verzijama nisam probao.

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar