Wednesday, April 13, 2011

Cross processing obrada

Cross processing je proces obrade kojim se dobija stilizirana fotografija kakva se često može primjetiti kod modne fotografije mada nije ograničen samo na tu oblast. Slučajno je otkriven i potječe još is doba analogne ili filmske  fotografije, a nastao je nezavisno od strane različitih fotografa,  najčešče slučajnom zamjenom kemikalija  kod razvijanja filma.
Isti efekat se može simulirati u digitalnoj fotografiji  koristeći Photoshop ili drugi sličan softver koji ima mogućnost rada sa krivuljama (curves). Digitalni processing nam omogućava eksperimentisanje do željenog rezultata. 

Procedura: 

Iako ima više načina postizanja pomenutog efekta ja ću prikazati onaj za koji mi se učinilo da pruža najbolje rezultate. Dakle, prvo ćemo učitati fotografiju u Photoshop, zatim:

- Dodajte Curves Adjustment Layer, tako što ćemo iz glavnog menija odabrati Layer > New Adjustment Layer > Curves  (isto ćemo postići ako kliknemo "Create New Fill or Adjustment Layer" ikonu u Layer panelu)

- Iz Channel padajućeg menija odaberite Red (crveni) kanal i kliknite na krivulju da bi doali dvije nove tačke. Povlačenjem tih tačaka, držeći pritisnutu lijevu tipku miša iznad njih, kreirajte oblik slova S kao što to izgleda na dijelu slike za crveni kanal.

- Iz Channel padajućeg menija odaberite Blue (plavi) kanal i kliknite na krivulju kako bi dodali dvije nove tačke. Na isti način kreirajte oblik izvrnutog slova S kao što to izgleda na dijelu slike za plavi kanal.

- Još jednom napravite sve isto, ovaj put za Green (zeleni) kanal i naravno kliknite na krivulju kako bi dodali dvije nove tačke. Kod zelenog kanala lijevu tačku ostavite netaknutu, ali desnu pomaknite na gore i kreirajte sličan oblik kao na dijelu slike za zeleni kanal.

(klikni na sliku za veći prikaz) 

Posljednji korak je da iz Channel padajućeg menija odaberite RGB i kreirajte blagi S oblik čime ćemo povećati ukupni kontrast.

 

Za kraj možete vidjeti fotografiju koju sam ja odabrao za primjer. Radi usporedbe rezultata obrade prikazane su obje fotke kako bi se bolje vidjeo rezultat before & after. Lijeva fotka je originalna, a desna cross-process.

 (klikni na sliku za veći prikaz)

Napomena: Preporučujem da se na adjustment layeru poveća prozirnost (osnosno smanji opacity) kako bi se umanjio efekat koji je inače uglavnom preagresivan.

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar