Friday, December 18, 2009

Fotografisanje mjeseca

Mjesec kao objekat je uvijek bio izazov za hobi fotografe jer bi "point & shoot" aparati redovno griješili u procjeni razpoloživog svjetla. Naime možda je neprecizno reći da aparat griješi, tačnije je reći kako aparat ne zna šta mi želimo da bude pravilno eksponirano.
Dakle aparat koji radi u režimu automatskog određivanja ekspozicije i blende će redovito preeksponirati mjesec što će rezultirati običnom bijelom mrljom, a cilj je da se razaznaju konture površine mjeseca.

Rješenje je u manualnim postakama za ekspoziciju i blendu, pa se uz melo eksperimentisanja na aparatu koji omogućava manualni režim može dobiti ovakav rezultat:


Ovaj snimak je načinjen "iz ruke" aparatom Canon EOS 450D, objektiv Canon 55-250 IS.

Osnovni Exif podaci:

ExposureProgram - Manual control
ISOSpeedRatings - 100
ShutterSpeedValue - 1/80 seconds
ApertureValue - F 8.00
MeteringMode - Multi-segment
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 250 mm

Iz gornjih podataka se može zaključiti da je ekspozicija, imajući u vidu relativno zatvorenu blendu od F 8.00, jako kratka. To može biti neobično za snimak načinjen noću, ali je ipak sasvim logično jer želimo prikazati detalje mjeseca koji je jako osvijetljen. Malo pojašnjenje - blendu sam "digao" kako bih izvukao maksimalnu oštrinu iz objektiva.
Za ovakav snimak je takođe potreban objektiv sa većom žarišnom duljinom, a poželjna je i optička stabilizacija. Na ovom primjeru se može lijepo zaključiti kakva je kvaliteta korištenog objektiva pogotovo kvaliteta njegovog IS-a. Žarišnu duljina od 250mm uz krop faktor od 1,6 za ovaj snimak iznosi čitavih 400mm. Po poznatom "pravilu" o minimalnoj ekspoziciji za fotografisanje iz ruke to bi trebalo da iznosi 1/400s, a u Exif-u se vidi da je to 1/80s. Dakle optički stabilizator odlično radi svoj posao.

Za kraj sam se poigrao sa pluginom "Flood" za Photoshop i dobio ovaj vještački odraz mjeseca u vodi:

No comments:

Post a Comment

Ovdje upišite svoj komenatar